Tutaj powinien być opis

Pierwszaki realizują program "Owoce i warzywa", 7.04.2021 r.

      Od dawna zmagamy się z problemem, że dzieci jedzą zbyt mało warzyw i owoców. Ponieważ korzyści zdrowotne i żywieniowe tego typu pokarmów są doskonale znane, zwiększenie ich spożycia wśród dzieci jest wyzwaniem, z którym zmaga się wiele krajów, a także organizacji zajmujących się edukacją żywieniową. Zwyczaje żywieniowe kształtują się przez całe życie, a okres wczesnego dzieciństwa ma kluczowe znaczenie w procesie przystosowania się do diety bogatej w pokarmy roślinne.

Jak zapewne wiecie, warzywa i owoce to doskonałe źródło witamin. Mają ich w sobie naprawdę bardzo wiele. Oto krótkie zestawienie:

witaminę A zawierają w sobie pomidory, marchewka, brokuły i papryka,

witaminę B1 zawierają groch i fasola,

witamina B2 znajduje się w zielonych częściach warzyw,

witamina B3 (zwana też witaminą PP) upodobała sobie warzywa zielone i ziemniaki,

witaminę B5 odnaleźć można w brokułach,

witaminę B6 zachomikowały w sobie fasola i zielone liście warzyw,

witaminę B11 (czyli inaczej kwas foliowy niezwykle potrzebny) odnajdziecie w dyni, marchewce, brokułach i szpinaku,

witaminę C zawierają porzeczki czarne, czerwone, cytrusy, pomidory, kiszona kapusta,

witaminę E mają sałata, szpinak, cebula, czosnek,

witaminę K (niezwykle ważną dla rozwoju dzieci) możecie znaleźć w kapuście, szpinaku, sałacie, pomidorach.

Pierwszaki z zapałem i przekonaniem zachęcają wszystkie dzieci oraz dorosłych do częstego spożywania warzyw i owoców.

Bogusława Pęgier