Pierwszaki realizują program "Owoce i warzywa", 7.04.2021 r.
Od dawna zmagamy się z problemem, że dzieci jedzą zbyt mało warzyw i owoców. Ponieważ korzyści zdrowotne i żywieniowe tego typu pokarmów są doskonale znane, zwiększenie ich spożycia wśród dzieci jest wyzwaniem, z którym zmaga się wiele krajów, a także organizacji zajmujących się edukacją żywieniową. Zwyczaje żywieniowe kształtują się przez całe życie, a okres wczesnego dzieciństwa ma kluczowe znaczenie w procesie przystosowania się do diety bogatej w pokarmy roślinne.
Jak zapewne wiecie, warzywa i owoce to doskonałe źródło witamin. Mają ich w sobie naprawdę bardzo wiele. Oto krótkie zestawienie:
witaminę A zawierają w sobie pomidory, marchewka, brokuły i papryka,
witaminę B1 zawierają groch i fasola,
witamina B2 znajduje się w zielonych częściach warzyw,
witamina B3 (zwana też witaminą PP) upodobała sobie warzywa zielone i ziemniaki,
witaminę B5 odnaleźć można w brokułach,
witaminę B6 zachomikowały w sobie fasola i zielone liście warzyw,
witaminę B11 (czyli inaczej kwas foliowy niezwykle potrzebny) odnajdziecie w dyni, marchewce, brokułach i szpinaku,
witaminę C zawierają porzeczki czarne, czerwone, cytrusy, pomidory, kiszona kapusta,
witaminę E mają sałata, szpinak, cebula, czosnek,
witaminę K (niezwykle ważną dla rozwoju dzieci) możecie znaleźć w kapuście, szpinaku, sałacie, pomidorach.
Pierwszaki z zapałem i przekonaniem zachęcają wszystkie dzieci oraz dorosłych do częstego spożywania warzyw i owoców.
Bogusława Pęgier